Domov
Kdo smo
Zadnje objave
Kontakt
Dodaj med priljubljene
Mačji kotiček
Zakaj naravna prehrana?
Kako hranimo
O boleznih
Članki
Uporabni nasveti
FAQ
Nadaljnje branje
Vprašali ste
Povej naprej!

Švedska študija potrdila, da umetna hrana živalim skrajšuje življenjei - IN: NALOŽITE BREZPLAČNO KNJIGO

Industrijska komercialna hrana, prav tako kuhana, prinašata degenerativne bolezni in smrt Več...
Zavetišče Horjul

Zakaj naravna prehrana
 
Prehrana je bila že od nekdaj primarna gonilna sila, ki oblikuje vsako vrsto živih bitij.  

Določa velikost in težo možganov, kakšne žleze in hormone bo določeno živo bitje imelo ter kako bodo ti hormoni delovali; določa encime, ki bodo pri prebavi pomagali razgrajevati hrano, kemične snovi, ki uravnavajo razpoloženje in tek, in podobno. Celo način komuniciranja in socialni razvoj živih bitij zavisi od njihove prehrane.
 

Drugače povedano, barva dlake ali barva oči sta nekaj, kar pes podeduje od staršev, od prehrane pa je odvisno, ali bodo te oči dobro delovale.

 
 
Vsak organizem je produkt hranil iz daljne preteklosti

Vemo, da je recimo ena od zelo pomembnih snovi za pasje (pa tudi človeške) oči vitamin A. Manj znano pa je, da je do tega prišlo zato, ker je vsak organizem plod hranil, ki so bila njegovi vrsti na voljo v obdobju njenega razvoja, se pravi, na desetine milijonov let.

Dejstvo, da je vitamin A pri psu nujno potrebno hranilo za oči, torej pomeni, da je bil ta vitamin, ko se je pasja vrsta razvijala, ves čas prisoten v izobilju in da je prav on (kot eden izmed dejavnikov) psu omogočil razvoj vida, kakršnega danes ima, in način delovanja njegovih oči. 

Podobno velja za vse druge lastnosti pasjega organizma. Za vsako telesno funkcijo obstaja evolucijski vzrok, vsi evolucijski vzroki pa so kar najtesneje povezani s prehrano.


Zato ne drži povsem tisti znani rek: "Si to, kar ješ." Pravilneje bi bilo:  
 
"Si to, kar so jedli tvoji starši, stari starši in vsaka generacija tvojih prednikov    od začetka tvoje vrste do dandanes!"
  
Tudi najboljši avtomobil ne deluje brez goriva
 
Namen evolucije je selekcija takšnih genov, ki bi vrsti kot celoti omogočili čimbolj zanesljivo preživetje.

Narava je torej izločala vse tiste lastnosti (in tiste živali), ki vrsti ne bi omogočili preživetja. Zato je današnji pes najpopolnejši možni "model" (če odmislimo nerodno človeško vmešavanje pri vzgajanju pasem, ko je bila za dosego želenega videza pogosto zanemarjena funkcionalnost in smo psom tako privzgojili nekatere zunanje lastnosti (potlačen smrček, nizko spuščene kolke itd.) ki mu žal ne olajšujejo preživetja, temveč mu celo prinašajo bolezni, n.pr. težave pri dihanju, displazijo kolkov itd.)

Vendar je tudi najpopolnejši model avtomobila brez goriva neuporaben
.

Na začetku življenja pasjega mladiča za 'gorivo' poskrbi Narava in male kepice dobijo v materinem mleku vse potrebno za zdrav razvoj in hitro rast. (Dobro je seveda, da tudi njihova mati jé pravilno in naravno ...)

Ko so psi živeli še v divjini, je tudi za nadaljnjo hrano poskrbela Narava. Logično je, da je taka naravna, v genih zapisana hrana za pse najprimernejša. Vse drugo je le slab nadomestek, če se ne približa tistemu, ob čemer se je pasja vrsta v preteklosti razvila. Pa poglejmo, kakšna je ta naravna hrana bila.
 
Skok v preteklost

Do razvoja poljedelstva pred približno 8.000 do 10.000 leti so se ljudje ukvarjali predvsem z lovom in nabiranjem zeli in jagodičja. Zato jih danes imenujemo lovci-nabiralci. Pse so udomačili prav v času, ko so se nekoč nomadska ljudstva naselila in začela obdelovati zemljo.

To pomeni, da so se psi pred 10.000 leti in več prehranjevali še z ulovljenim plenom, torej s kostmi, mesom, maščobo, mozgom in hrustancem. Vse skupaj pa je bilo izključno le surovo. S tako prehrano so dobili vse potrebne hranilne snovi za telo, tudi vitamine, saj je večina najpomembnejših vitaminov - A, D in E - topnih v maščobi in se v izobilju nahajajo v živalskem mesu.

Skozi stotisoče let so se psom razvili zobje in čeljusti, ki so posebej prirejeni za trganje in žvečenje mesa, hrustanca in kit. Priročni pa so tudi za glodanje in mletje kosti. Pa ne le to - tudi njihovi prebavni encimi so dovolj močni, da hitro razgradijo in prebavijo meso in kosti.

Psi imajo še danes praktično enako DNK kot volkovi in drugi divji kanidi
. Njihov organizem pridobiva energijo z razgradnjo maščob in beljakovin, ne pa z razgradnjo ogljikovih hidratov. Še zlasti pa ti ogljikovi hidrati, v kolikor jih že zaužijejo, ne smejo izvirati iz žitaric, riža, koruze in soje.
 
 
Naravno je surovo!

Kljub udomačitvi se nič od naštetega ni spremenilo. Hranila, ki jih pasji organizem potrebuje, so ostala enaka kot pred 40.000 ali 50.000 leti.
Še najbolj pomembno pa je, da bi morala biti VSA psom namenjena hrana surova.

To je namreč hrana, s katero lahko dosežejo vrhunec energije in zdravja, ter s katero lahko preživijo najdlje. Veliko dlje, kot če s hrano v telo ne vnesejo vsega, kar potrebujejo …

Samo surova hrana zmore oskrbeti pasji organizem s številnimi encimi in zdravimi bakterijami, ki jih potrebuje za razvoj in ohranitev zdravega imunskega sistema
. Svojim genom se lahko pes zahvali za obilno količino močne želodčne kisline, s pomočjo katere v svojem kratkem črevesju zlahka opravi z nekaterimi škodljivimi bakterijami, ki jih zanese v telo surovo meso.
 
 
Kaj to pomeni?

Pasji geni so torej še dandanes praktično enaki kot v daljni preteklosti
. Da se spremenijo, je potrebnih več desettisoč let, toliko časa pa od njihove udomačitve še ni minilo. Če želimo, da ti geni dobro opravljajo svojo nalogo, jih je potrebno tudi dobro in pravilno hraniti.

In nasprotno! Če jih zalagamo pretežno s hranili, ki so jim neznana, ali pa v napačnih razmerjih, geni slej ali prej odpovejo. Prihajati začne do nepravilnosti, organizem se hitreje stara, imunska odpornost se zmanjša in nad psa se zgrnejo številne bolezni.

To je natanko tisto, čemur smo v najširšem možnem smislu priča danes
.
 
 
Samo naravna prehrana je evolucijsko primerna

Zato bi morali psi še vedno jesti podobno kot njihovi bratranci v divjini. Velja ponoviti, da ne eni ne drugi niso ustvarjeni tako, da bi lahko kakovostno prebavljali žita in ostalo škrobnato rastlinsko hrano. Tudi če briketi ne bi vsebovali pesticidov, konzervansov, barvil, dodatkov za okus in manj kakovostnih, pogosto žarkih maščob. Tudi če briketi ne bi bili izdelani na način in po kriterijih, ki so jih oblikovali neetični ljudje, ki menijo, da so živali manjvredna bitja, ki so primerna samo za to, da se na njih dobro zasluži. Tudi če za izdelavo briketov ne bi uporabljali ostankov hudo bolnih živali, crkovine ter evtanaziranih psov in mačk (vključno z zdravili, ki jih ta trupla vsebujejo).  

In tudi, če briketi ne bi bili izdelani pri visokih temperaturah, pri katerih se uničijo še tista uborna hranila, ki jih je mešanica za brikete na začetku morda vsebovala
.

Vendar ne gre samo za evolucijsko primernost; naravna surova hrana je tudi edina, ki je za psa biološko primerna. To je najvišji možni standard in edini način za zagotovitev zdravja in ravnovesja. Ni "znanstvene" formule, ki bi to lahko nadomestila (kaj šele presegla, kot to trdijo izdelovalci hrane).

Da je formula primerna, bomo verjeli takrat, ko se bo kateri od teh tako imenovanih znanstvenikov ojunačil in celo življenje jedel samo umetno hrano iz konzerv, pripravljeno pri visokih temepraturah, polno kemije, konzervansov in barvil,.s kancerogenimi primesmi in natrijevim pentabarbitalom vred. Če do svojega 60. leta ne bo zbolel in bo s svojim izvrstnim zdravjem dokazal, da smo se motili, se bomo na tej strani javno opravičili. Pod pogojem, da bodo konzerve vsebovale tudi povožene živali, bolno živino ter evtanazirane pse in mačke.

Seveda nihče ne pričakuje, da bi si psi zdaj morali sami loviti plen kot nekoč. Lahko pa mirno verjamete, da bo prehod z briketov in konzerv na naravno surovo hrano za vašega kosmatinca neprimerno manjši šok, kot je bil pred 60 ali 70 leti za njegovo vrsto prehod z naravne hrane na umetno.
  
Ponudite svojemu psu najboljše!
 

Ponudite mu zdravje, energijo in dolgo življenje brez bolečin - s prehrano, s katero bo lahko dosegel svoj maksimalni genetski potencial!

Pravno obvestilo
Zasebnost
SlemiCom
Števec obiskov