Domov
Kdo smo
Zadnje objave
Kontakt
Dodaj med priljubljene
Mačji kotiček
Zakaj naravna prehrana?
Kako hranimo
O boleznih
Članki
Uporabni nasveti
FAQ
Nadaljnje branje
Vprašali ste
Povej naprej!

Švedska študija potrdila, da umetna hrana živalim skrajšuje življenjei - IN: NALOŽITE BREZPLAČNO KNJIGO

Industrijska komercialna hrana, prav tako kuhana, prinašata degenerativne bolezni in smrt Več...
Zavetišče Horjul

Strupena kemija v pasji hrani - 2. del intervjuja z dr. Liso Newman


Adams: Zdi se mi, da je zelo pomembno vedeti, da hišni ljubljenčki kemičnih aditivov v umetni hrani v telesu ne zmorejo predelati enako kot ljudje. Ali ne drži, da se pri njih vse skupaj dogaja hitreje? Da se škoda zgodi veliko prej kot pri ljudeh?


Newman: Da, to drži. Živali vse te različne kemikalije presnavljajo precej drugače. Njihov organizem z njimi ne zmore opraviti tako dobro kot človeški. Vzemite na primer čokolado pri psih. Ne zmorejo je prebaviti, še zlasti ne temne čokolade. Odpovejo jim lahko ledvice. Mačke pa ne prenesejo lubja bele vrbe, ki je osnova za izdelavo aspirina. Človek bi mislil, da je ta zdravilna sestavina nekaj povsem varnega, pa vendar lahko mačkam zaradi nje odpovedo ledvice.


Adams: Zanima me še ena sestavina. V industrijsko hrano za naše ljubljenčke dajejo veliko belega riža. Ali ni to živilo, ki pospešuje nastanek diabetesa?


Newman: Vsekakor. Beli riž ima zelo visok glikemični indeks. IAMS je izvedel študijo z belim rižem in ugotovili so, da ta riž pri psih povzroča diabetes. Vendar je pri IAMS-u to še vedno najpogosteje uporabljana sestavina njihovih znamk pasje hrane. To priča o tem, kako ta industrija razmišlja. Za živali jim ni prav nič mar. Zanima jih samo to, da je beli riž pač najcenejša sestavina, ki je na voljo.


Adams: Sestavina, ki v konzervi zavzame veliko prostora in jo napolni.


Newman: Točno tako. In vreče tudi. V hrano vnaša prazne kalorije, enako kot če bi dodajali moko. Večina izdelovalcev ravna tako. Poleg tega navedbe na pakiranju prikrivajo resnico. Pogosto napišejo riž, koruza itd., v resnici pa gre le za moko oz. za stranske produkte, luščine in podobno. Tako rekoč za odpadke.


Adams: Ljudje pogosto nalepk sploh ne berejo. Opazijo samo reklamne napise na sprednji strani, ti pa dajejo popačeno sliko.


Newman: Ste vedeli, da se večina denarja, ki ga izdelovalci pasje in mačje hrane zaslužijo, steka v marketing in ne v sestavine za izdelavo hrane? Za samo hrano porabijo le izjemno nizek odstotek iztržka. Kar poglejte cene hran v samopostrežnih trgovinah. Zelo nizke so. Pri tem je treba še upoštevati transportne stroške, zaslužek trgovine, manipulacijo, embalažo, zaslužek distributerja, včasih je vmes še kakšen veletrgovec … Le koliko mislite, da pri vsem tem preostane še za vsebino vrečke ali konzerve? 25 centov? In koliko hranilne vrednosti ima lahko potem takšna hrana ...


Adams: In številne vrste hrane kar naprej oglašujejo. Pri tem pa gre za umetno hrano, ki vsebuje pretežno žita in druge rastlinske izdelke, kar za karnivore ni primerno, čeprav vsebujejo žita tudi nekaj beljakovin.


Newman: Da, AAFCO dovoljuje, da se v pasji in mačji hrani žita uporabljajo kot vir beljakovin. Ta nekakovostna hrana pa vsebuje tudi povoženo divjad in trupla celih nutrij.


Mike: Na vrečkah vidimo tudi, da ta hrana vsebuje surove vlaknine in surove maščobe.


Newman: Drži. Seveda pa navajajo le odstotke, kar pa nič ne pove o kakovosti sestavin. Zavajajoče je tudi, da večinoma napišejo recimo "23 % beljakovin", pri tem pa ne povedo, da so od tega le majhen odstotek dejanske beljakovine živalskega porekla, večina pa izvira iz drugih virov (kopita, rogovi, kremplji in podobno). Še huje je to, da uporabljajo sojo. Priljubljena je, ker je poceni in ker vsebuje precej beljakovin.
Za pse in mačke je to lahko smrtonosno, saj ne premorejo ene od aminokislin, ki je potrebna za razgradnjo soje v beljakovinske komponente. Soja zato živali močno napihne, napihnjeno črevo pa se lahko zaplete in zavozlja. Veliko živali je zaradi tega že umrlo.


Mike: Še ena stvar, ki mi ne gre v glavo, je, ko v trgovinah z živalsko prehrano vidim vegetarijanske znamke. Tudi sam sem vegetarijanec, tako kot veliko ljudi. Psi in mačke pa vendarle potrebujejo meso. Govorimo vendar o mesojedcih.


Newman: Vsekakor so mesojedci. Mi pa jih skušamo spremeniti v vsejedce ter jim dajemo žita in zelenjavo. Vegetarijanska hrana povzroča težave in pogosto celo prav tiste simptome, ki jih skušamo s prehrano odpraviti. Vegetarijanska hrana je za psa ali mačko dopustna za kratek čas, če dobita recimo alergično reakcijo. Takrat je dobro, da za kratek čas dobivata čimbolj preprosto hrano, nato pa počasi dodajamo meso, da vidimo, na kaj so alergični. Vendar so raziskave pokazale, da tudi če je bil vir alergične reakcije ali alergije meso, razlog ni v samem mesu temveč v nekakovostnosti mesa.


Če je meso slabše kvalitete, ga žival teže prebavi in presnovi. Zato dlje ostane v prebavilih, tam nastane več toksinov in na koncu žival dobi alergično reakcijo. Takrat jih je dobro razstrupiti in za kratek čas uvesti vegetarijansko dieto. Kratek čas pomeni tri ali štiri dni. Razstrupimo pa jih lahko z enodnevnim postom. Če dajemo le kakovostno meso in kosti, pa alergij sploh ne bo.


Adams: Mnogi menijo, da je bistvo zdravega telesa čisto črevo.


Newman: Ne bi se mogla bolj strinjati.


Adams: Za pse priporočate med drugim laneno seme in maščobne kisline omega-3.


Newman: Da. Te maščobne kisline so res izjemne. Nasploh so maščobne kisline zelo pomembne za delovanje hormonov in drugih snovi v telesu.


Adams: Priporočate tudi ribje izdelke.


Newman: Tudi te zaradi zdravih maščobnih kislin. Pri ribah pa je treba paziti, da ne vsebujejo živega srebra. To je nekaj, kar bi nas moralo zelo skrbeti, saj je tudi že v človeški prehranski verigi kar precej živega srebra. Slednje povzroča številne zdravstvene težave pri ljudeh, enako pa tudi pri živalih. Pri domačih ljubljenčkih poznamo t.i. vakcinoze - reakcije na cepljenje. In glavni vzrok teh neljubih reakcij je živo srebro v cepivih. Tja ga dodajajo, ker deluje kot stabilizator.


Adams: Opazil sem, da v svojih izdelkih priporočate tudi haloge (rjave morske alge).


Newman: Haloge so res čudovita hrana. Zelo so zdravilne.


Adams: Lahko poveste kaj več? Nekateri ljudje morda niso seznanjeni z njihovimi lastnostmi.


Newman: Minerali v algah pomagajo ohranjati barvo kože in dlake. Naravna sol pa pripomore k boljšemu delovanju organizma, za razliko od namizne soli, ki povzroča številne zdravstvene težave. V umetno pasjo hrano nasplošno dodajajo preveč soli, in sicer nekakovostne. To povzroča vetrove, na dolgi rok pa tudi srčne bolezni.


Adams: Kaj pa česen?


Newman: Česen je zelo zdrav. Uravnava prebavo in odganja bolhe ter klope. Omenila pa bi, da živalim nikoli ne smemo dajati kvasa, ker lahko povzroči zastrupitev jeter. Poleg tega kvas povzroča tudi artritis.


Adams: Lastniki pogosto tožijo zaradi težav s sklepi pri svojih ljubljenčkih. Ti imajo bolečine in razne sklepne bolezni. Ljudje pa mislijo, da gre za genetske težave. Kaj menite o tem?


Newman: Tudi sama to pogosto slišim. Toda namesto da iščemo razloge in izgovore, je bolje ukreniti kaj konkretnega. Žal se mnogi kar sprijaznijo, ko jim veterinar pove, da je njihov pes pri sedmih letih že "star" in da so nekatere težave pač neizogibne. Kot šestnajstletnica sem delala pri veterinarju na Floridi. Takrat je veliko psov živelo 16 let in več. Danes umirajo pri dvanajstih. Veterinar mi je takrat tudi dejal, da večje pasme živijo le 11 ali 12 let. Sama sem nekaj časa imela rotweilerje. Ena od psičk je bila pri 12 letih videti, kot da ima 5 let. Doživela je 16 let. Nikoli ni dobila očesne mrene, do šest tednov pred smrtjo skorajda ni niti posivela. Tako bi moralo biti za vse pse.


Adams: To ne bi smelo biti nič presenetljivega za tiste, ki že sicer verjamejo, da je mogoče z naravno hrano podaljšati življenje.
Če skrbimo, da naš ljubljenček ostane zdrav, se bo tudi zdravo postaral. Hrana namreč močno vpliva na ekspresijo genov.


Newman: Pa še kako!


Adams: Vprašal bi vas še nekaj. Ljudje pogosto rečejo, oh, ne morem si privoščiti, da bi za pasjo hrano plačal več kot toliko in toliko. Potem pa so za kakšno nujno operacijo prisiljeni plačati 1.000 $. Ali ni zdrava prehrana cenejša?


Newman: Absolutno. Zdrava hrana živalskemu organizmu pomaga, da si pomaga sam. Pripomore k zdravemu imunskemu sistemu in splošnemu zdravju. Če pri takšni živali pride do zastrupitve, virusnega obolenja in podobno, bo njen organizem sam zelo hitro opravil s tem. Njen organizem nikoli ne bo tako oslabljen, da bi pred boleznijo ali okužbo klonil. Pogosto se pozdravi sam že v roku nekaj dni, še preden lastnik sploh kaj opazi.


Adams: Kaj pa menite o dajanju ostankov človeške hrane?


Newman: Te dajem tudi svojemu psu. Seveda pa je zalo pomembno, za katere vrste ostanke gre. Če mu dajete ostanke kruha, krompirja, mokastih omak in trans maščob, bo zbolel, enako kot bi zboleli tudi vi. Če pa mu daste nekaj koščkov mesa ali malo piščančje obare, pa je to nekaj drugega. Če je hrana torej kakovostna in mu daste ostanke samo občasno, mu to ne bo škodilo. Če opazite, da se začenja rediti, seveda s tem prekinite.


Se nadaljuje


Na vrh


Pravno obvestilo
Zasebnost
SlemiCom
Števec obiskov