Domov
Kdo smo
Zadnje objave
Kontakt
Dodaj med priljubljene
Mačji kotiček
Zakaj naravna prehrana?
Kako hranimo
O boleznih
Članki
Uporabni nasveti
FAQ
Nadaljnje branje
Vprašali ste
Povej naprej!

Švedska študija potrdila, da umetna hrana živalim skrajšuje življenjei - IN: NALOŽITE BREZPLAČNO KNJIGO

Industrijska komercialna hrana, prav tako kuhana, prinašata degenerativne bolezni in smrt Več...
Zavetišče Horjul


Mačji kotiček


Najprej naj priznamo, da nihče od nas ni pretiran poznavalec mačk.


Vendar na splošno velja, da so osnovna napotila za hranjenje z naravno, surovo hrano  psov in mačk skoraj popolnoma enaka ali vsaj zelo podobna. Prehrana mačk se razlikuje le v nekaj podrobnostih in v izbiri posameznih živil. Spekter izbora za pse je namreč nekoliko širši, saj so psi delno tudi mrhovinarji in omnivori (t.j. vsejedci), medtem ko se mačke hranijo predvsem z mesom ali drobnimi glodalci. 


Tako potrebujejo mačke pretežno samo beljakovine in maščobe, zelenjave pa - za razliko od psov - ne. Njihova naravna prehrana naj vsebuje tudi precej manj kosti kot prehrana psov, po drugi strani pa več drobovine. 
 


Izbor najpomembnejših informacij o razlikah med pasjo in mačjo prehrano je že v pripravi in objavili ga bomo v kratkem. Vse preostalo izveste v že objavljenih prispevkih za pse. 


V mačjem kotičku bomo občasno objavljali tudi zdravstvene nasvete. Prav tako se lahko obrnete na nas v primeru specifičnih vprašanj o prehrani.


Ali ste vedeli? 

  

Za zdrave oči: medtem ko se psi dobro odzivajo na nastrgan korenček in na sveže stisnjen korenčkov sok, pa mačkam bolj koristijo živalski viri vitamina A, kot so jetra.

Pomanjkanje aminokisline tavrin lahko pri mačkah povzroči slepoto. Najboljši vir tavrina je surovo meso (zato mačke potrebujejo več mesa, medtem ko psi potrebujejo pretežno surove mesnate kosti.)

Najboljše meso za vašega mucka so mišice (n.pr. zgornji ali spodnji del piščančjega bedra)

Večina mačk ima rada, če jim v obrok zamešate surov jajčni rumenjak, majhno količino sesekljanih oreščkov (uporabite jih kot začimbo!) in ribje olje

Nekateri hranijo mačke samo z mesom. Kljub temu, da so izraziti mesojedci (hiperkarnivori) pa jim občasno vseeno lahko daste manjšo količino sesekljane zelenjave, pomešane z mletim mesom ali jetrci, sesekljanimi v multipraktiku. Izogibajte pa se čebule!

Za vsakovrstne manjše težave z očmi (utrujenost, slabšanje vida i.pd.), pa tudi za bolezni kot so mrena, odstopanje očesne mrežnice in rast rakavih tvorb v bližini očesa, priporočajo zeliščarji mazanje vek z oranžnim sokom krvavega mlečnika (Chelidonium majus). Ta navadna obcestna rastlinica daje presenetljive rezultate, o tem je pisala že avstrijska zeliščarka Marija Treben.

 

Na vrh


Masaža za spodbujanje imunskega sistema


Podlaga za zdravje vašega ljubljenčka je seveda kakovostna naravna prehrana. Obstajajo pa še drugi načini. Za zdravje je vsekakor zelo pomemben odporen imunski sistem in pri njegovi krepitvi se je za pomembno izkazala akupresurna masaža.

Za masažo izberite primeren trenutek, ko je žival sproščena in pri volji za "obravnavo". Udobno se namestite z njo na kavču ali v drugem primernem kotičku. Masirati začnite po notranji strani zadnje noge, in sicer v predelu med gležnjem in začetkom mišic. Blago pritiskajte in gladite po celi dolžini opisanega dela. Pri tem posebno pozornost posvetite najtanjšemu delu med obema golenskima kostema - golenico in mečnico.

Nadaljujte z drugo akupresurno točko, ki se nahaja na zunanji strani zadnje noge, v mišičju tik pod kolenom, in spodbuja vitalnost.


Postopek lahko zaključite s krožnim masiranjem zapestja prednje tačke. Taka masaža krepi moč srca.


Obsežnejši zapis s splošnimi navodili za različne masaže, lahko preberete
tule.


Na vrh


Nevarnost uporabe eteričnih olj pri mačkah

Preberite novoobjavljeni prispevek v rubriki Uporabni nasveti. V njem najdete nekaj opozoril in napotil za uporabo eteričnih olj pri mačkah. Potrebna je velika previdnost, saj imajo mačke veliko manjšo sposobnost od psov, da v jetrih predelajo nekatere kemične snovi, v eteričnih oljih pa je veliko sestavin, ki so za mačji organizem strupene.

 

Prispevek lahko preberete tule.Kožne alergije in druge kožne težave  


Objavili smo nov prispevek o tem, kako pride do kožnih alergij in drugih težav s kožo, kateri so glavni vzroki zanje, zakaj danes oboleva vse več živali in zakaj so te živali vse mlajše in mlajše. Več kot 50 % mačk in psov, ki pride k veterinarju, pride prav zaradi tovrstnih težav.

Za obširni vpogled v to problematiko je znanje in izkušnje prispevalo kar sedem veterinarjev in ena zdravnica. Opisani so tudi najpogostejši simptomi alergij in kako lahko svojim živalim pomagate sami, na naraven in neinvaziven način.


Če želite članek prebrati, kliknite
tule.Na vrh


 

Pravno obvestilo
Zasebnost
SlemiCom
Števec obiskov