Domov
Kdo smo
Zadnje objave
Kontakt
Dodaj med priljubljene
Mačji kotiček
Zakaj naravna prehrana?
Kako hranimo
O boleznih
Članki
Uporabni nasveti
FAQ
Nadaljnje branje
Vprašali ste
Povej naprej!

Švedska študija potrdila, da umetna hrana živalim skrajšuje življenjei - IN: NALOŽITE BREZPLAČNO KNJIGO

Industrijska komercialna hrana, prav tako kuhana, prinašata degenerativne bolezni in smrt Več...
Zavetišče Horjul


Prva polovica brezplačne e-knjige - sedaj z originalnimi ilustracijami


Za prvo polovico knjige Čudežna moč naravne hrane - Hranite svojega psa s surovimi mesnatimi kostmi kliknite na spodnje povezave: poseben predgovor avtorja ob slovenski spletni izdaji, spremna beseda prevajalke in prva štiri poglavja: Preden začnemo, Kakovost, količina, pogostost, Viri surove hrane ter Prehod na novo prehrano, mletje hrane in vzreja: 

   Dodatek k slovenski spletni izdaji

   Prvo in drugo poglavje


  Tretje in četrto poglavje


Za KAZALO poglavij kliknite tule. Ko bodo objavljeni vsi deli, bo na voljo tudi celotna knjiga v eni datoteki.

 

Preberite tudi šokantno novico avtorice Susan Thixton:

Pentabarbital pobija orle, kljub temu pa FDA meni, da je za pse "varen"


Ko misliš, da si videl že vse in da te pri industriji pasje hrane prav nič več ne more šokirati, izveš nekaj takega, da kar ostrmiš. To, kar sem odkrila, je vnovičen dokaz, da kadar gre za pasjo in mačjo hrano ali priboljške, tudi skrajna previdnost ni pretirana.


Najprej nekaj pojasnil o tem, za kaj gre.


FDA je dve leti testirala, kaj pomeni za domače ljubljenčke natrijev pentabarbital, sredstvo za evtanaziranje živali, ki je vedno prisotno v pasji hrani. Leta 2002 so objavili poročilo o izsledkih, ki je potrdilo, da se v večini znamk pasje in mačje hrane res nahaja pentabarbital. Nato je FDA izvedla osemtedensko študijo, ki naj bi preverila, ali so količine, kakršne so zasledili v pasji in mačji hrani, za naše domače ljubljenčke škodljive. Študija je pokazala, da omenjene količine za naše živali domnevno niso škodljive (pa čeprav so testirali samo pse.)


Vsekakor morate vedeti, da so testiranje izvedli na 42 beaglih, starih samo 12 tednov. In kot že omenjeno, je testiranje potekalo samo osem tednov.


Čeprav je pentabarbital prisoten v številnih znamkah hrane, FDA meni, da z domače ljubljenčke ni nič nevaren. Tudi to, da so škodljivost preizkušali le osem tednov, se jim ne zdi sporno, pa čeprav naši ljubljenčki to sredstvo za evtanazijo v svoji hrani dobivajo VSE življenje in ne le osem tednov.


In kaj me je tako šokiralo? Povsem po naključju sem naletela na poročilo Ameriške agencije za ribe in divjad, ki trdi, da je pentabarbital zelo nevaren za okolje, saj je "v preteklih letih povzročil smrt prek 140 plešastih in zlatih orlov, pa tudi številnih drugih živali in celo psov." Med žrtvami so se znašli kalifornijski kondorji, jastrebi, sokoli, štorklje, galebi, vrane, krokarji, medvedje, več vrst risov, lisice in pume.


Poročilo navaja, da je bil vzrok smrti teh živali pentabarbital v truplih živali na kmetijah ter manjših živali na odlagališčih smeti. "Zasledili pa smo tudi več primerov smrti, ker so s tem oporečnim mesom hranili živali v ujetništvu."


V poročilu so z velikim, mastnim tiskom zapisali: "Zastrupljanje orlov in drugih divjih ptic, pa čeprav po nesreči, pomeni hudo kršitev zvezne zakonodaje!" Poročilo še pravi, da je bilo že več veterinarjev in živinorejcev kaznovanih za "nenamerni poboj orlov". In pa: "Veterinarji so dolžni svoje stranke obvestiti, da je pentabarbital v evtanazirani živini strupen in je zato treba trupla na varen način odstraniti. Kmetje se morajo zavedati, da lahko s tem strupom uspavane živali zastrupijo in ubijejo mrhovinarske divje živali, vključno z mnogimi zaščitenimi vrstami, razno divjad in tudi domače pse."


Kljub temu, da je torej FDA na podlagi svojega osemtedenskega "testiranja" ugotovila, da pentabarbital NI škodljiv za naše domače ljubljenčke, Ameriška agencija za ribe in divjad trdi, da natrijev pentabarbital v evtanaziranih živalih pobija divje živali, med njimi tudi mnoge ogrožene vrste. Katera zvezna agencija ima torej prav?


Ko sem razmišljala o tem konfliktu mnenj obeh agencij, sem se odločila še malo natančneje pobrskati. In pri tem sem odkrila dokument, od katerega mi je čeljust skoraj padla na tla. Zanimalo me je, ali ima FDA morda kakšne podatke o tem poročilu Ameriške agencije za ribe in divjad … In ne boste verjeli, kaj sem odkrila … 21. julija 2003, se pravi dobro leto zatem, ko so objavili poročilo, da je pentabarbital v pasji in mačji hrani za naše kosmatince "varen", je FDA objavila spremembo v zahtevah glede označevanja pentabarbitala na ovojnini. Objavljene spremembe so bile naslednje: "Posebno navodilo. Na pakiranju mora biti navedeno naslednje opozorilo: TVEGANJE ZA OKOLJE - ta izdelek je strupen za divjad. Ptice in sesalci, ki se hranijo s trupli živali, ki so dobile pentabarbital, lahko zaradi tega umrejo. Zato je potrebno na ta način evtanazirane živali globoko zakopati, sežgati ali odstraniti na drug način, predpisan z državno in lokalno zakonodajo, ter na ta način preprečiti, da bi živali iz divjine lahko to meso pojedle." Pa še:
"Prepoved. Ne uporabljati pri živalih, namenjenih za prehrano."


Stvar je torej taka: evtanazirane živali prekuhajo in te živali postanejo vhodne sestavine za pasjo in mačjo hrano. FDA pravi, da se pentabarbital najverjetneje uskladišči v živalski maščobi evtanaziranih živali. Ko tole berete, torej na milijone psov in mačk dobiva v svoji umetni hrani pentabarbital.


Trupla živali, evtanaziranih s tem strupom, povzročajo smrt živali iz divjine. Lastna pravila FDA glede te kemične snovi navajajo, da se "ne sme uporabljati pri živalih, namenjenih za prehrano." Pa vendar se v teh živalih še vedno nahaja. Priznam, pa če še tako nerada, da količina pentabarbitala v hrani za domače ljubljenčke ni takšna, kot če divjad ali mrhovinarji požrejo celo truplo evtanaziranega goveda. Pa vendar, ali FDA, Ameriško združenje izdelovalcev pasje in mačje hrane ter Center za veterinarsko medicino ne znajo sešteti dve in dve ter ugotoviti, da je rezultat štiri?


Menim, da bi FDA morala testiranje ponoviti in najstrože kaznovati slehernega izdelovalca, ki ima v svojih izdelkih za pse in mačke, vključno s priboljški, še vedno natrijev pentabarbital, pa čeprav je te snovi le za vzorec. Zakon predvideva za zaščitene vrste orlov visoke kazni in tudi zapor. Najvišja možna kazen za uboj orlov je 100,000 $ za posameznika in 200,000 $ za organizacijo. Pri tem ni nujno, da je bil uboj nameren, zadošča, da bi krivec lahko vedel, da ne ravna prav.


Tudi izdelovalci pasje in mačje hrane bi "lahko vedeli, da ne ravnajo prav". Dobro vedo, da sestavine, ki jih kupujejo, vsebujejo natrijev pentabarbital. Kršijo zakon, vendar jih nihče ne kaznuje.


FDA leta 2002 najprej zatrdi, da je pentabarbital v hrani za domače ljubljenčke popolnoma varen, naslednje leto pa zapiše, da je pentabarbital tveganje za okolje, saj je pobil več kot 140 orlov. Od leta 2003 FDA ni izvedla več nobene študije, pa tudi izjav o pasji in mačji hrani ni spremenila. So na naše kosmatince pozabili? Očitno.


Orli so del naravne dediščine in kot taki pomembni za naš narod - o tem ni dvoma. Naši domači ljubljenčki pa so pomembni za nas same. Bogatijo naše življenje. So del naše družine.
Še naprej dovoljevati, da se pentabarbital v evtanaziranih živalih lahko skuha in postane del pasje in mačje hrane, je zločin, in to bi morali brez odloga prepovedati.


Naj citiram še eno izjavo FDA iz dokumenta, objavljenega 21.7.2003: "To navodilo po definiciji ne sodi med navodila, kot jih opisuje Ameriški kodeks o varnosti, 5 izdaja, člen 804, 3. odstavek, saj je namenjeno samo za specifično uporabo. Zato ne podleže nadzoru kongresa." Zdi se mi, da ta izjava pomeni "tole bomo lepo na tihem prikrili. Če bi namreč za to izvedela javnost, bomo verjetno morali revidirati tisto našo izjavo o pasji hrani." Seveda pa je to zgolj moje osebno mnenje.

 

Vam in vašim kosmatincem vse dobro!

 

O avtorici: Susan Thixton je mednarono priznana strokovnjakinja za prehrano domačih ljubljenčkov, ki skrbnikom teh živali pomaga najti najbolj varno hrano in priboljške. Tisti, ki jo poznajo, menijo da je pogumna in vztrajna ter že 16 let prava odrešenica domačih ljubljenčkov. Napisala je na stotine člankov o industriji umetne hrane za domače ljubljenčke, leta 2006 pa je izdala tudi knjigo Truth About Pet Food (Resnica o hrani domačih ljubljenčkov). Je izdajateljica EDINE revije za potrošnike izdelkov za hišne ljubljenčke, Petsumer Report. Pogosto nastopa kot gostja na radiu v ZDA in Kanadi - samo v preteklih dveh letih je nastopila več kot sedemdesetkrat.

Susanina 'resnica' vam bo pomagala najti kakovostnejšo in varnejšo hrano za vašega psa in mačko, hrano, ki bo njunemu življenju dodala lepo število let.

  

Pravno obvestilo
Zasebnost
SlemiCom
Števec obiskov