Domov
Kdo smo
Zadnje objave
Kontakt
Dodaj med priljubljene
Mačji kotiček
Zakaj naravna prehrana?
Kako hranimo
O boleznih
Članki
Uporabni nasveti
FAQ
Nadaljnje branje
Vprašali ste
Povej naprej!

Švedska študija potrdila, da umetna hrana živalim skrajšuje življenjei - IN: NALOŽITE BREZPLAČNO KNJIGO

Industrijska komercialna hrana, prav tako kuhana, prinašata degenerativne bolezni in smrt Več...
Zavetišče Horjul

 

Dr. Pitcairn o surovi prehrani - 28 let izkušenj!

Dr. Richard H. Pitcairn, dr. vet. med.


Komentar PovejNaprej: Dr. Richard H. Pitcairn je eden najbolj znanih ameriških veterinarjev in velja za vodilnega strokovnjaka za naravno zdravljenje in naravno prehrano domačih ljubljenčkov. Že leta 1985, ko to še ni bilo v modi, je v Ameriki odprl Animal Natural Care Center, kliniko, ki živalim nudi izključno le holistično nego in zdravljenje. Je doktor znanosti in avtor knjige (skupaj z ženo, Susan Hubble Pitcairn) Dr. Pitcairn's Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats. Knjiga je doživela mnoge ponatise in je ena najbolj priljubljenih knjig o naravnem zdravljenju domačih ljubljenčkov vseh časov. Letsa 2005 se je dr. Pitcairn upokojil in sedaj v okviru podiplomskega študija za veterinarje poučuje homeopatsko medicino.


Ko sem pred 28 leti začel premišljevati o pomenu prehrane za zdravje živali, sem se zavedel, da v naravi živali, kot so psi in mačke, živijo v celoti samo od surove hrane. To je bilo zame veliko razodetje.


Kmalu zatem sem prebral zapis o študijah dr. Pottengerja, ki je hranil mačke s surovim mesom, kostmi in mlekom. V teh študijah je dokazal, da lahko pri mačkah s kuhano hrano namerno povzročimo vse bolezni, ki jih sicer v klinični praksi poznamo. Ko sem začel pridobivati več informacij, sem ugotovil, da so mnenja o tem zelo različna, da pa pravzaprav ne poznam nobenih veterinarjev, ki so živalim dejansko poskusili dajati surovo meso. Kolikor sem lahko videl, so vsi ponavljali enake stvari, ki smo se jih učili že na fakulteti - da surovo meso povzroča bolezen ter prinaša zajedalce in smrt. Seveda pa ta mnenja niso temeljila na nobenih znanstvenih raziskavah.


Ne spominjam se, kdaj natanko sem začel hranjenje s surovo hrano priporočati tudi sam, vendar sem nekega dne kar začel. Rezultat je bil nepričakovan. Živali so nenadoma postale bolj zdrave, in to brez vsakega drugega zdravljenja. Pogosto sem izvedel, da so ljudje začeli hraniti svoje domače ljubljenčke s surovo hrano in bolezen, zaradi katere bi se žival morala pri meni zdraviti (ali pa je bila na čakalnem seznamu), je kar na lepem izpuhtela!


V preteklih letih sem podobne izpovedi o izjemnem učinku surove prehrane slišal še od številnih drugih veterinarjev. Nisem si zapisoval številk, vendar sedaj v ZDA obstaja že na stotine in stotine veterinarjev, ki priporočajo surovo prehrano in imajo z njo pozitivne izkušnje. Tudi moja lastna izkušnja, čeprav iz klinične prakse, ne pa iz raziskovalnih študij, je takšna, da se je mojim bolnikom na surovi hrani zelo popravilo zdravje. Pa ne le to, naletel nisem niti na en sam problem z zajedavci. Morda je meso, ki ga živalim dajejo njihovi lastniki, nenavadno "čisto", vendar v to nekako dvomim. Prebral sem, da inšpektor za meso povprečno porabi za pregled posameznega živalskega trupla le 12 sekund.


Zato si ta pojav razlagam tako, da je za pse in mačke, ki so po svoji naravi mesojedci, prehranjevanje s surovim mesom in kostmi preprosto nekaj normalnega, kar je tudi razlog, da z njim nimajo težav. Rad priznam, da mojega mnenja o parazitih pri teh živalih ne podpirajo skrbno ovrednotene statistične raziskave. Vendar pa menim, da moje izkušnje, ki sem si jih nabral po 28 letih priporočanja tovrstnega načina prehranjevanja kljub temu pričajo o koristnosti in varnosti takšne prehrane.


Naj bo edina hrana, ki jo te živali dobivajo, surovo meso? Ne, mesojedci v divjini jedo tudi kosti, drobovino in vse druge dele telesa svojega ulova. Meso je glede sestavin, ki jih vsebuje, vse preveč omejeno. Pomanjkljivosti mesa pa lahko nadoknadimo z nekaj zelenjave in drugimi zdravilnimi dodatki, ki so potrebni za primerno uravnovešeno hranjenje.


Kaj pa, če bi živalim dajali samo kosti in nekaj mesa? To je vsekakor zelo blizu njihovi naravni prehrani, vendar pa ne popolnoma. V naravi plenilci pojedo notranje organe, kožo, vezivna tkiva in še druge dele plena. Če kupimo pri mesarju meso in ga surovega ponudimo našim domačim ljubljenčkom, je to nekakšen približek, toda to seveda ne pomeni, da je takšno meso enako kot živalski plen v divjini, saj ni sveže. Že pred trasnportom je precej dni čakalo v zamorzovalniku, ker je praksa, da mora meso nekoliko "odležati". Šele nato so ga pripeljali na mesto prodaje. Poleg tega takšno meso tudi ni organsko. Da, na trgu je v omejenih količinah na voljo tudi meso organsko vzrejene živine in drobnice (meso živali proste paše in živali, ki so bile krmljene s pičo brez vsebnosti pesticidov). Če pa so bile krave, ovce in druge klavne živali vzrejene s hrano, ki vsebuje neorgansko pridelane žitarice, seveda vsi kontaminanti na koncu pristanejo v tkivih teh živali.


Zato moramo upoštevati, da je organizem domačih ljubljenčkov, ki dobivajo veliko mesa, močno obremenjen s toksini, saj se te strupene snovi v mesu neorgansko vzrejene živine in drobnice nabirajo v zelo visokih koncentracijah. V tem mesu pa se nabirajo tudi namerno dodane kemične snovi, kot so hormoni, antibiotiki in zdravila za ubijanje zajedalcev. Čim več takšnega mesa poje vaš pes ali mačka, tem več toksinov vsrka njegovo/njeno telo.


Tudi surove kosti niso povsem nedolžne, ker včasih vsebujejo precej svinca in drugih težkih kovin. Glavna skrb velja predvsem svincu, živemu srebru in kadmiju, kajti vse te kovine so tako za ljudi kot za živali strupene. Še najbolj problematičen je svinec, saj smo v dolgih desetletjih, ko smo se vozili z avtomobili na osvinčen bencin, z njim dodobra preplavili vse svoje okolje. Zažrl se je v prst in onesnažil vodo, vsrkale pa so ga tudi rastline. S temi rastlinami, s katerimi se živali (govedo, drobnica) prehranjujejo, pride v njihovo telo in na koncu pristane v njihovih kosteh, kjer se kopiči.


Trajalo bo še stoletja, preden se svinec očisti iz prsti in se odplavi v morja. Zato lahko dajanje večjih količin kosti izpostavi vašo žival visokim ravnem svinca. To je razlog, da predlagam uporabo kalcija kot prehranskega dopolnila. Če je kalcij pridobljen iz kosti, potem za to uporabijo kosti živali, ki niso iz ZDA, kjer so ravni svinca zelo visoke.


Če povzamem: surovo meso je po mojih izkušnjah odlična hrana za pse in mačke. Seveda pa je potrebno (z nekaj dodatki) poskrbeti za celovito in uravnovešeno prehrano. Kajti če hranimo izključno le z mesom, lahko to privede do težav.

Komentar PovejNaprej: Dr. Pitcairn ima še kako prav - danes je že večina virov hrane kompromitirana. Ko bodo svinec odplaknili v morja, bo z mesom in kostmi bolje, a bodo še bolj kot sedaj postale strupene ribe ...  Še vedno pa je naravna surova prehrana varnejša od umetne prepečene, razkuhane in nato strjene brozge v obliki briketov in konzerv. Kajti težke kovine, pesticidi in vse ostalo se nahaja tudi v surovinah za umetno hrano. Vse, kar je namenjeno za pse in mačke, pa je tako ali tako še veliko slabše kakovosti kot tisto, kar je namenjeno za ljudi. Zato je še vedno bolje, da dobijo naravno surovo hrano (surove mesnate kosti, drobovino itd.), ki se prodaja za ljudi. Poleg tega pa v umetno hrano vmešajo še dodatne kemikalije - konzervanse, barvila, umetne arome itd. - da bi bila ta hrana, ki sicer za živali ni naravna, bolj privlačna in bi lahko dlje ostala na policah, saj izdelovalec tako več zasluži. Če težke kovine vsebuje hrana, ki je obenem denaturirana in oropana vseh koristnih snovi, je seveda še neprimerno bolj  škodljiva.

 

 

Pravno obvestilo
Zasebnost
SlemiCom
Števec obiskov